Jak prodat nemovitost správně

a vyhnout se nejčastějším chybám

Přeskočte časté chyby a zjistěte, jak prodat nemovitost rychle, bezpečně, za nejlepší cenu a bez právních vad.

Přemýšlíte o prodeji pozemku? Na první pohled se může zdát, že prodej nemovitosti zvládne každý.  Ve skutečnosti asi tušíte, že realitní transakce není jako „střelit“ nepotřebné křeslo na místním online bazaru. Ať už se chystáte prodat jakoukoli nemovitost, vyplatí se postupovat promyšleně a vyhnout se všem nástrahám.

Proces prodeje se skládá z mnoha kroků a u každého z nich se dá šlápnout vedle. Přešlap při neodborném prodeji nemovitosti může přinést značné ztráty a mnoho bezesných nocí. 

Jaké jsou nejčastější chyby při prodeji na vlastní pěst?

  • Podhodnocení nemovitosti a prodej za zbytečně nízkou cenu.
  • Nedaří se najít kupce za požadovanou cenu a prodej trvá příliš dlouho.
  • Nedodržení právních náležitostí, kvůli kterému se může prodej zkomplikovat nebo zcela zastavit.

Pojďte s námi prodat svou nemovitost bez starostí a za nejvyšší možnou cenu. Využijte naše znalosti a zkušenosti ze stovek uskutečněných prodejů.

Jak probíhá proces prodeje pod naším odborným vedením?

1. Správné ocenění nemovitosti

Od správně stanovené ceny se odvíjí celý další prodej. Proto se nespoléhejte na online kalkulačky, které nejsou schopné zohlednit všechny parametry a důležité detaily zásadně ovlivňující výslednou cenu. Online kalkulačka nedokáže počítat s např. územním plánem, možnostmi využití pozemků nebo s podmínkami pachtovní smlouvy. 

Ocenění provádíme individuálně s přihlédnutím k celé řadě parametrů, jako je umístění, bonita a skutečně prodané nemovitosti. Výsledkem je cena vztahující se ke konkrétní nemovitosti, místě a všem souvisejícím parametrům. 

2. Inzerce a aktivní hledání kupce

Přáním každého prodejce je uskutečnit prodej co nejdříve. Plně to chápeme, a proto děláme vše pro to, abychom tento požadavek naplnili. Nemovitost inzerujeme na několika realitních serverech, informujeme klienty z naší databáze, oslovujeme majitele pozemků v dané lokalitě a v neposlední řadě využíváme cílenou placenou reklamu na Facebooku. 

Protože jsme v oboru už dlouho, máme databázi dlouhodobě ověřených investorů pro jednotlivé lokality. 

3. Dohoda s kupcem o rezervaci

Jakmile získáme kupujícího, podepisujeme s ním dohodu o rezervaci. Tímto krokem si potvrdíme, že jednáme se seriózním kupcem, který má o nemovitost skutečný zájem. Součástí je i pachtovní smlouva (pokud ji máte), jelikož nový majitel pozemků má právo znát, s jakým závazkem pozemky kupuje.

4. Uzavření kupní smlouvy

Kupní smlouva je zásadní dokument, a proto by ji měl vždy připravovat právník. Musí se řídit zákony, být srozumitelná a vyrovnaná pro obě strany. Právník připraví návrh smluv – kupní smlouvy a smlouvy o úschově finančních prostředků. Obě smlouvy jsou vždy kompletně vyplněné bez možnosti dodatečně měnit údaje. Pokud se někdy setkáte s návrhem kupní smlouvy bez vyplněných údajů, nepůjde o důvěryhodný obchod. 

5. Úhrada kupní ceny bez rizika

Ve většině případů dostanete peníze za vaši nemovitost po přepisu v katastru. Máte obavy a potřebujete jistotu, že se kupní cena opravdu objeví na vašem účtu? Zárukou je smlouva o úschově finančních prostředků, kterou podepisujete společně s kupní smlouvou. Ve smlouvě o úschově se uvádí, že kupující skládá kupní cenu do úschovy k advokátovi, a do jakého termínu to musí udělat. Až po připsání kupní ceny do advokátní úschovy právník provede návrh na vklad. 

6. Kompletní právní servis

Aby prodej proběhl správně a podle všech právních předpisů, zabezpečíme veškerý právní servis včetně nákladů na vypracování smluv, úschovu finančních prostředků i návrh na vklad. Všechny dokumenty budou splňovat potřebné náležitost potřebné k úspěšnému prodeji.  

Každý prodej nemovitosti je jiný, ale potřeba postupovat bez chyb se nemění. Zajímá vás, jak můžeme pomoct s prodejem nemovitosti právě vám? Máte dotaz k našemu postupu? Jsme tady pro vás, abychom odpověděli na vše, co vás zajímá. Neváhejte se na nás obrátit, chcete-li se jen na něco zeptat, nebo rovnou začít spolupráci.

Máte dotaz ohledně pozemků nebo potřebujete poradit v oblasti realit?

Kontaktujte mě

Můžete zavolat, napsat e-mail nebo jednoduše vyplňte formulář níže a ozvu se co nejrychleji zpět.